Milford Soundst

Milford Sound on järvialue Uuden-Seelannin eteläsaaren lounaisosassa, ja tehtiin sinne päiväretki Queenstownista. Varsinainen etäisyys noiden kahden paikan välillä on alle 100 kilometriä, mutta välissä on mm.korkeita vuoria, joten suoraa reittiä ei ole (ainakaan vielä). Vuoret on kierrettävä ja meidän retki kiersi ne eteläpuolelta, Te Anau kaupungin kautta. Tuolle reitille kertyy matkaa yli 300 kilometriä, ja tie on paikoitellen melko kapea, jyrkkä, kiemurainen ja siellä on monta yksikaistaista siltaa, joten retkeen meni koko päivä, noin 12 tuntia.

Yksi pysähdyspaikka aamuvarhaisella.


Opastetuilla retkillä voi käydä oppaan kanssa hyvä tai huono säkä, ja tällä kertaa oli tuuria matkassa ja opas oli rento, hauska ja puhelias nuori mies. Hän kertoi menomatkalla todella paljon paikoista joiden ohi ajettiin ja lisäksi paikkojen ja asioiden historiaa. Matkalla myös pysähdyttiin noin 7 kertaa erilaisilla luontonähtävyyksillä. Todettiin että melkein jo tuo bussimatka olisi ollut retken hinnan arvoinen :D (Retki maksoi noin 75€/hlö).
Pieniä puroja ja jokia oli paljon, ja yhdestä käytiin täyttämässä myös juomapullot. 

Bussissa matkusti iso joukko kiiwejä ja turisteja.


Opas kertoi paljon tarinoita alueen eläimistäkin, esimerkiksi tarinan lentokyvyttömistä linnuista. Ennen kuin Uusi-Seelanti oli asutettu, oli siellä valtava määrä (lähes 250) erilaista lintulajia, joista suuri osa ei osannut lentää. Se johtui siitä, että Uudessa-Seelannissa ei silloin ollut maapetoja jotka olisivat noita lintuja metsästäneet, niin ajan saatossa niiden oli ollut helpompi elää maantasolla ja ne kehittyivät lentokyvyttömiksi. Samaan aikaan maassa oli myös ongelma jänisten kanssa, sillä niitä oli miljoonia, ja ne mm. söivät pelloilta ruohoa niin ettei lampaille meinannut riittää. Jossain vaiheessa joku keksi ratkaista jänisongelman tuomalla maahan maapetoja, kuten kärppiä. Kävi kuitenkin niin, että kärpät metsästivät mieluummin puolustuskyvyttömiä maassa eläviä lintuja kuin karkuun loikkivia jäniksiä. Myös ihmisten toimilla ja metsästyksellä on ollut vaikutusta lintulajien sukupuuttoon, ja yli puolet alkuperäisistä lintulajeista onkin kuollut sukupuuttoon.


Tuollaisella paatilla huristeltiin pari tuntia.

Järveltä näkyi muutama upea vesiputous.

Retken varsinainen tarkoitus oli vajaan kahden tunnin risteily Milford Soundilla, joka siis on jään kaivertama järvialue hienojen vuorten ja vesiputousten välissä. Maisemat olivat hienot ja laivan kapteeni kertoi lisää faktoja alueesta ja sen nähtävyyksistä, joten kun risteily oli ohi ja hypättiin takaisin bussiin tiedettiin yhtä ja toista noista seuduista. Koko reitin ajan näkyi niin hienoja maisemia että retki tosiaan oli koko päivän maisemakierros :) Kotimatkalla kuski keskittyi ajamiseen ja me torkkumiseen. Liekö väsymyksen syytä, mutta parhaiten kuskin jutuista jäi mieleen juuri ennen päätepysäkkiä tehty pyyntö palautteesta: If you liked to trip, my name was Ian. If you didn't, it's Tom.

Kommentit

Suositut tekstit